Newsletter
*
Νέα & Ανακοινώσεις
15η & 16η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κέρκυρας ( 18/08/2011 )
   ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΔΗΜΟΣ  ΚΕΡΚΥΡΑΣ
       ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   
Κέρκυρα: 18/08/2011
                            Προς : ΜΜΕ


Δύο διαδοχικές συνεδριάσεις πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας, το βράδυ της Τετάρτης 17 Αυγούστου 2011, στη συνεδριακή αίθουσα του Μον Ρεπό, και έλαβε τις εξής αποφάσεις:

Έγκριση απογραφής της περιουσίας του Δήμου Κέρκυρας και του ισολογισμού έναρξης 1/1/2011.


«Στόχος είναι η καταγραφή της πραγματικότητας, η οποία αποτυπώνει αδυναμίες και προβλήματα που δεν πρέπει να αποκρύπτονται» δήλωσε στην εισήγηση του θέματος ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ερ. Καρύδης, ο οποίος ζήτησε να περιληφθεί στη συζήτηση και η πορεία των οικονομικών του Δήμου. Εξήγησε ότι περιλαμβάνονται η απογραφή της περιουσίας (ενεργητικό) και οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις (παθητικό) και υπογράμμισε ότι μόνο το κόστος της μισθοδοσίας (ύψους 26 εκ. ευρώ ετησίως) καλύπτει το 60% των εσόδων του Δήμου.
«Ο βραχνάς για την επόμενη 7ετία δεν είναι τα δάνεια αλλά οι τιμολογημένες υποχρεώσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 23 εκ. ευρώ» συνέχισε ο Αντιδήμαρχος κ. Καρύδης, συμπληρώνοντας ότι η απογραφή έχει αδυναμίες, τις οποίες έχει προβλέψει ο νομοθέτης δίνοντας δικαίωμα διόρθωσης.
«Η λειτουργία μας είναι σφιχτή στο μέγιστο και αποπληρώνουμε σταδιακά τις υποχρεώσεις του Δήμου, ώστε να κινηθεί η αγορά και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας» κατέληξε ο κ. Καρύδης, ζητώντας την ψήφιση της απογραφής και του ισολογισμού έναρξης 1/1/2011, ύψους 260.179.665 ευρώ.
Πάντως η αποτίμηση των οφειλών, σύμφωνα και με δηλώσεις του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Ρίγγα στα ΜΜΕ, αγγίζει τα 120 εκ. ευρώ, με την επιφύλαξη για την ακρίβεια του ποσού, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση των χρεών των πρώην Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Η ακριβής εικόνα της οικονομικής κατάστασης, για την οποία άπαντες συμφώνησαν ότι δεν είναι καλή, εξαιτίας των χρεών που υπήρχαν από τους πρώην Δήμους και της οικονομικής κρίσης, θα αποτυπωθεί στον ισολογισμό του 2011.
Ως «κείμενο που προσεγγίζει την πραγματικότητα μέσα και από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών» χαρακτήρισε τον ισολογισμό έναρξης ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, τονίζοντας ότι πρέπει να συνταχθούν οι εκκρεμείς ισολογισμοί των πρώην Δήμων, να υπάρξει συνολική εικόνα χρεών και οικονομικής κατάστασης και στις πρώην Δημοτικές Επιχειρήσεις, για να γίνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (υπέρ ψήφισε η πλειοψηφούσα παράταξη, ναι με επιφυλάξεις η «Συμπαράταξη Ευθύνης», όχι οι υπόλοιπες παρατάξεις).

Λήψη απόφασης περί έγκρισης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Κέρκυρας.

Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας συντάχθηκε από Επιτροπή αποτελούμενη από τους Αντιδήμαρχους κ.κ. Πανταζή, Καρύδη και Μωραΐτη, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Τριανταφυλλούδη και τους Δ/ντες των Υπηρεσιών του Δήμου Κέρκυρας, ενώ ακολούθησε διαβούλευση, επί του αρχικού κειμένου, στην οποία κατέθεσαν τις προτάσεις τους ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΤΑ Κέρκυρας, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών και πολίτες. Στη συνέχεια συνήλθε εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή και προχώρησε στις τελικές διορθώσεις, συντάσσοντας τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Κέρκυρας.
Ο εισηγητής του θέματος, Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Πανταζής, ενημέρωσε για το διαχωρισμό των υπηρεσιών, τα τμήματα, τα αυτοτελή γραφεία, τις αρμοδιότητες και τις οργανικές θέσεις και εξήγησε ότι διατηρούνται αποκεντρωμένες υπηρεσίες στις έδρες των πρώην ΟΤΑ, για την εξυπηρέτηση των δημοτών (καθαριότητα, δημοτολόγια, αδειοδοτήσεις καταστημάτων, γραφεία αλλοδαπών κ.α.)
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (αρνητικά ψήφισαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης).

Λήψη απόφασης περί έγκρισης διάλυσης της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία «ΚΩΣΤΑΝΤΖΑ ΕΤΑΕ» για το έργο «Διαμόρφωση – Ανάπλαση Αλσών Γαρίτσας – Ανεμομύλου».


Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Προστασίας Περιβάλλοντος Σπύρος Μωραΐτης, ενημερώνοντας για την «πολιτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής να εκτελέσει έργο ήπιας παρέμβασης στην περιοχή εξ ιδίων», τοποθετώντας την έναρξη των εργασιών στις 20/9 τρέχοντος έτους. «Είναι και νομικά μετέωρο καθώς, 6 χρόνια μετά, το έργο ούτε καν είχε ξεκινήσει» συμπλήρωσε ο κ. Μωραΐτης» ζητώντας την υπερψήφιση του θέματος.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τις λευκές ψήφους των δημοτικών συμβούλων της «Συμπαράταξης Ευθύνης».

Λήψη απόφασης περί έγκρισης του υπ. αριθμ. 13-2/01-07-2011 πρακτικού της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κέρκυρας για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κέρκυρας και του EQUAL SOCIETY (Μη Κυβερνητικός – Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός) για την υποβολή πρότασης στην πράξη «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα μετά την πρόσκληση της ειδικής υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου Δυναμικού».
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης). Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Ρίγγας, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, τόνισε ότι εφόσον το πρόγραμμα ευοδωθεί θα επιλύσει αφενός το πρόβλημα στελέχωσης σε μάχιμες υπηρεσίες του Δήμου Κέρκυρας όπου υπάρχει πρόβλημα προσλήψεων και αφετέρου θα προσφέρει εργασία, έστω και προσωρινή, σε μια μερίδα συμπολιτών μας. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για πρόγραμμα 5μηνων συμβάσεων, μη ανανεώσιμων και ότι η έναρξή του θα γίνει τον Οκτώβριο.

Κατά πλειοψηφία (με τις ψήφους όλων των παρατάξεων πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης) ψηφίστηκαν τα θέματα που αφορούσαν στην Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Κέρκυρας (Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ), δηλαδή:
  1. Λήψη απόφασης περί έγκρισης του υπ. αριθμ. 4-3/23-06-2011 αποσπάσματος πρακτικού του Δ.Σ. της.) περί «Έγκρισης του κανονισμού προσωπικού της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ.».
  2. Λήψη απόφασης περί έγκρισης του υπ. αριθμ. 4-4/23-06-2011 αποσπάσματος πρακτικού του Δ.Σ. της Μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρείας Δήμου Κέρκυρας (Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ.) περί «Έγκρισης του κανονισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ.».
  3. Λήψη απόφασης περί έγκρισης του υπ. αριθμ. 4-5/23-06-2011 αποσπάσματος πρακτικού του Δ.Σ. της Μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρείας Δήμου Κέρκυρας (Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ.) περί «Έγκρισης του κανονισμού Διοίκησης, Λειτουργίας Διοικητικού Συμβουλίου και Οικονομικής Διαχείρισης  της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ.».
  4. Λήψη απόφασης περί έγκρισης του υπ. αριθμ. 4-7/23-06-2011 αποσπάσματος πρακτικού του Δ.Σ. της Μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρείας Δήμου Κέρκυρας (Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ.) περί «καθορισμού αποζημίωσης του Προέδρου του Δ.Σ. της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ.».
  5.  Λήψη απόφασης περί έγκρισης του υπ. αριθμ. 4-8/23-06-2011 αποσπάσματος πρακτικού του Δ.Σ. της Μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρείας Δήμου Κέρκυρας (Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ.) περί «καθορισμού αποζημίωσης των Μελών  της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ. για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Επιχείρησης». 
Επίσης κατά πλειοψηφία, αλλά με την αρνητική ψήφο όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε το θέμα για την «Λήψη απόφασης περί έγκρισης του προϋπολογισμού της Μονομετοχικής Επιχείρησης του Δήμου Κέρκυρας για το έτος 2011 και έγκριση του υπ. αριθμ. 5-1/23-06-2011 πρακτικού».

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός εσόδων εξόδων του «Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητικού και Περιβάλλοντος (Δ.Ο.Π.ΑΠ.) Δήμου Κέρκυρας» και εγκρίθηκε το σχετικό πρακτικό Δ.Σ. (Αρνητικά ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση). 

Εκτός ημερήσιας διάταξης ψηφίστηκαν τα θέματα της μεταφοράς προσωπικού από τις πρώην Δημοτικές Επιχειρήσεις των πρώην ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, στα νέα ΝΠΔΔ που συστήθηκαν, με την θετική ψήφο των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων και την επιφύλαξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που κατέθεσε αίτημα για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων.

Για τις ανεμογεννήτριες

Εκτός ημερήσιας διάταξης ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μωραΐτης ενημέρωσε το Σώμα για τις εξελίξεις στο θέμα του αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα. «Εμμένουμε στη θέση μας και λέμε όχι στην εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα» είπε ο κ. Αντιδήμαρχος «και για την παροχή συνδρομής νομικής και ηθικής στις προσφυγές  που έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ και θα εκδικαστούν τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς και για τα ασφαλιστικά μέτρα που θα κατατεθούν έως την εκδίκαση της υπόθεσης».

Ομόφωνα ψηφίστηκαν δύο θέματα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Κυκλοφορίας του Δήμου Κέρκυρας (τα υπόλοιπα αναβλήθηκαν για την επόμενη συνεδρίαση). Αυτά είναι:
  1. Η πεζοδρόμηση της Ευγ. Βουλγάρεως και η απαγόρευση διέλευσης οχημάτων στο Ιστορικό Κέντρο, με διευκολύνσεις μόνο για τους μόνιμους κατοίκους και τα ΑμΕΑ και
  2. Η ρύθμιση της στάσης και στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, μέτρο που όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής αποδίδει και διευκολύνει αφενός την κυκλοφορία ΙΧ αλλά και των πεζών στην πόλη της Κέρκυρας.

Λήψη απόφασης περί έγκρισης υποβολής πρότασης χρηματοδότησης της πράξης «Δράσεις για τη βελτιστοποίηση της Διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Κέρκυρα» στην 26η πρόσκληση του Ε.Π. «Δ. Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων 2007 – 2013.
Η πρόταση αφορά έργα ύψους 4 εκ. ευρώ και με αυτά ολοκληρώνεται η τρίτη φάση της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων και απομένει μόνο η τελευταία δράση που αφορά στην κομποστοποίηση, ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπ. Μωραΐτης. Περιλαμβάνονται ανάμεσα στις άλλες δράσεις η προμήθεια κάδων περισυλλογής, η υπογειοποίηση, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την κομποστοποίηση, βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων κ.α.
Το θέμα ψηφίστηκε με τις αρνητικές ψήφους της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Απόδοση τιμών και βραβεύσεις.

Θα τιμηθεί ο εκλιπών καλλιτέχνης Σπύρος Αλαμάνος, οι αθλητές που πρώτευσαν στην κολύμβηση και την κωπηλασία καθώς και στους αγώνες Special Olympics και τέλος οι εθελοντικές οργανώσεις που συμμετείχαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, ενημέρωσε ο πρόεδρος του Σώματος Γιάννης Ρίγγας, μόλις ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες.

Λήψη απόφασης μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής επί αιτήματος του Συμβουλίου Κοινότητας Κασσιόπης σχετικά με την εταιρεία «ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Α.Ε.»

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ομόφωνα αποφάσισε:
  1. Να προσβληθούν οι παρακάτω αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το αίτημα της ακύρωσης:
α. Αριθ. πρωτ. 6279/12-7-2010/Γ.Δ. Π.Ι.Ν./Διεύθυνση Υδάτων (χορήγηση νέας άδειας χρήσης υδατικών πόρων μέχρι 15-2-2015).
β. Αριθ. πρωτ. 11559/15-7-2010/Γ.Δ. Π.Ι.Ν./ Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης (ανανέωση μίσθωσης θαλάσσιας έκτασης στην περιοχή "ΒΑΘΥ" Κασσιόπης για συνολική ετήσια δυναμικότητα 150 τόνων τσιπούρας – λαβρακίου μέχρι 08-9-2020)
γ. Αριθ. 20197/15-11-2010 (Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων).
δ. Αριθ. Πρωτ. 23087 Απόφασή (χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας εκτροφής θαλασσίων μεσογειακών ιχθύων, δυναμικότητας 300 τόνων/έτος)
ε. Αριθ. 24442 Απόφασή (τροποποίηση άδειας χρήσης υδατικών πόρων ως προς τα τεχνικά στοιχεία για τις εγκαταστάσεις της μονάδας).
  1.  Να εισηγηθεί την άμεση εκτέλεση των υπ΄αριθ. πρωτ. ΚΥ/966/18-10-1999 Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής και υπ’ αριθ. πρωτ. ΚΥ/141/27-1-2009 Πρωτοκόλλου κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων.
  2. Με την παρέλευση δυο μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, εάν η τελευταία δεν έχει προβεί στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, αυτή θα πραγματοποιηθεί από την Υπηρεσία της Πολεοδομίας και η σχετική δαπάνη σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 393/1974 θα καταλογισθεί εις βάρος του επιχειρηματία και θα εισπραχθεί ως έσοδο του Δήμου, κατά τις ισχύουσες διατάξεις.

Ορισμός προέδρων Επιτροπών

Τέλος πρόεδρος στην Επιτροπή Κυκλοφορίας και Συγκοινωνιών Δήμου Κέρκυρας ορίστηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Μωραΐτης, στην Επιτροπή Αισθητικής και Περιπτέρων ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κέρκυρας Γιάννης Ρίγγας και στην Επιτροπή Δημοτικών Κοιμητηρίων ο τοπικός σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Κερκυραίων κ. Γιώργος Μουρμούρης.
Τέλος στην Επιτροπή χορήγησης αδειών άσκησης στάσιμου υπαίθριου εμπορίου ορίστηκε ως πρόεδρος ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κέρκυρας Γιάννης Ρίγγας με αναπληρωτή του τον δημοτικό σύμβουλο Ευρ. Λαβράνο.

Επιστροφή