Newsletter
*
Δελτία Τύπου
Συνάντηση του Δήμαρχου Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλή με τον βουλευτή Ν. Δένδια
Συνάντηση του Δήμαρχου Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλή με τον βουλευτή Ν. Δένδια ( 15/10/2011 )


Με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, βουλευτή Κέρκυρας Νίκο Δένδια συναντήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις του Δήμου.


Οι δηλώσεις του Δήμαρχου Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλή

«Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε υπάρχουν μεγάλα θέματα που βρίσκονται στο ίδιο σημείο» τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Κέρκυρας. Ο κ. Τρεπεκλής αναφέρθηκε στα θέματα του Φορέα Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης στο πλαίσιο της UNESCO, το Μον Ρεπό, το Αρτ Καφέ και σειρά δράσεων που έχουν σχέση με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Επίσης συζήτησε με τον κ. Δένδια για το θέμα των φραγμάτων τονίζοντας ότι «υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, σε σημείο που να αμφισβητείται ακόμη και η κατασκευή του έργου».
Την συζήτηση απασχόλησαν και τα προβλήματα στα θέματα αποχέτευσης, κυρίως των πρώην Δήμων Λευκιμμαίων, Εσπερίων και Κασσωπαίων, και ο Δήμαρχος τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα χρηματοδότηση ώστε να μην καταλογιστούν ποινές εις βάρος της πατρίδας μας και κατά συνέπεια των χρηματοδοτήσεων προς την Κέρκυρα.
Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Τρεπεκλής υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ για τα λιμάνια ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη απάντηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης για να ξέρει ο Δήμος αν μπορεί να προχωρήσει ή όχι στην σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας αποσαφήνισε σχετικά με τη δημιουργία του Μουσείου Τυπογραφίας, ότι ο Δήμος δεν έχει ακυρώσει καμία απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής. «Έχουμε πει ναι στο Μουσείο Τυπογραφίας αλλά υπό προϋποθέσεις. Δεν μπορεί ο Δήμος να μην έχει λόγο και ρόλο για την μεγάλη αυτή επένδυση. Πρέπει να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για την Κέρκυρα και τους δημότες της. Ως Δήμαρχος είμαι υποχρεωμένος να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του κερκυραϊκού λαού και με την απόφαση που θα λάβουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο θα οπλιστώ για την συνάντηση που θα έχουμε αυτή την εβδομάδα με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού την κ. Μενδώνη και στελέχη του Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς. Είμαστε υπέρ των έργων αλλά πρέπει και ο Δήμος να καταθέτει την άποψή του και να υπάρχει οικονομικό αποτέλεσμα» τόνισε ο κ. Τρεπεκλής.
Ο Δήμαρχος επίσης αναφέρθηκε ακόμη μια φορά στην έλλειψη πόρων και στην αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στην Κέρκυρα κάνοντας λόγο για «πλούτο που φεύγει από την Κέρκυρα χωρίς όμως το κεντρικό κράτος να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι στις δομές που διαχειρίζεται» και ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ληφθούν πρωτοβουλίες για να αποδώσει η Κυβέρνηση αυτά που οφείλει στον τόπο.
Τέλος ο Δήμαρχος Κέρκυρας ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για την στήριξή του στις διεκδικήσεις του Δήμου και για τις παρεμβάσεις του υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων του τόπου.

Οι δηλώσεις του βουλευτή Ν. Δένδια
Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για εκτενέστατη ενημέρωση από τον Δήμαρχο και εξέφρασε την αγωνία του γιατί «επί 1 ½ ώρα ο Δήμαρχος μου εξέθετε προβλήματα στα οποία ο Δήμος της Κέρκυρας δεν βρίσκει την ανταπόκριση του δημοσίου».
Ο κερκυραίος βουλευτής εξέφρασε την άποψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση λαμβάνει κατά 30% λιγότερους πόρους από εκείνους που έπαιρνε επί κυβερνήσεως ΝΔ και τόνισε ότι ο Καλλικράτης θα έπρεπε να συνοδεύεται και από πόρους. «Αντί αυτού τι έγινε; Ξεφόρτωσαν με τον Καλλικράτη αρμοδιότητες του κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να δώσουν ούτε ένα ευρώ πρόσθετους πόρους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι η ΝΔ έχει ένα πολύ σαφή σχεδιασμό για την Κέρκυρα με έργα που πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε. «Για τα φράγματα η καθυστέρηση δεν μπορεί να εξηγηθεί. Πρέπει να κατατεθεί επιτέλους ο φάκελος στην ΕΕ, γιατί το έργο κινδυνεύει εξαιτίας των καθυστερήσεων αυτών. Οι δικαιολογίες που ακούγονται δεν είναι σοβαρές», είπε ο βουλευτής.
Αναφορικά δε με τον Φορέα Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι δεν χρειάζονται χρήματα για να υπογραφεί ένα θεσμικό πλαίσιο, ενώ αναφέρθηκε και στα έργα του λιμανιού, τη μαρίνα στο παλιό λιμάνι και τα οδικά έργα που απαιτούνται.
«Μίλησα με τον Δήμαρχο και είδα ότι κι εκείνος συμφωνεί ότι το θεσμικό πλαίσιο της Κέρκυρας με τον ένα Δήμο πάσχει, δεν επιτρέπει στο Δήμο να είναι κοντά στο δημότη. Μ’ αυτή την έννοια πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να αναθεωρήσουμε τον Καλλικράτη όχι γιατί δεν ήταν απαραίτητη η μεταρρύθμιση αλλά γιατί έγινε με λάθος τρόπο. Η θέση μας είναι να οδηγηθούμε πιθανόν σε τρεις δήμους στην Κέρκυρα, θέση που έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς» είπε ο κ. Δένδιας, εκφράζοντας τη στήριξή του και τη βοήθειά του σε οτιδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμος στο Δήμο Κέρκυρας.

Επιστροφή