Newsletter
*
Δελτία Τύπου
Αποφάσεις συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας (17/10/2011)
Αποφάσεις συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας (17/10/2011) ( 18/10/2011 )


Πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της 6ης Οκτωβρίου 2011, και συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

Προ ημερησίας διάταξης
1. Αποφασίστηκε ομόφωνα η έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για την περικοπή, από το κράτος, των πόρων που αποδίδονται στο Δήμο και που αφορούν στην συντήρηση των σχολικών υποδομών.
2. Μετά από δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, περί εκποιήσεως δημόσιας περιουσίας, αποφασίστηκε ομόφωνα η έκδοση ψηφίσματος με το οποίο το Σώμα δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του για την εκποίηση του λιμανιού της Κέρκυρας.

Μουσείο Τυπογραφίας
Την ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την ίδρυση του Μουσείου Τυπογραφίας στην Κέρκυρα έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρος Μωραΐτης, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα είχε απασχολήσει και παλαιότερα την κερκυραϊκή κοινωνία, ενώ είχαν προταθεί και άλλα σημεία για την εγκατάστασή του, όπως η Βίλα Ρόσα. Τόνισε ότι «ο Δήμος έχει θετική άποψη για την ίδρυση του Μουσείου Τυπογραφίας υπό την αίρεση να μάθουμε όλες λεπτομέρειες για το έργο καθώς και να αποσαφηνίσουμε τον ρόλο του Δήμου».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής έκανε εκτενή ενημέρωση όλων των ενεργειών που έχει κάνει ο Δήμος ζητώντας ενημέρωση και συνάντηση με το Υπουργείο Πολιτισμού για μια σειρά ζητημάτων, όπως τον Φορέα Διαχείρισης Παλιάς Πόλης, το Μουσείο Τυπογραφίας κ.α. και κατέληξε: «Στο τέλος μας έχουν κλείσει ραντεβού για την ερχόμενη Τετάρτη, στο Χίλτον στην Αθήνα και δεν προτίθεμαι να πάω. Ή θα έρθουν στο Δημαρχείο ή θα ορίσουν ραντεβού στο Υπουργείο. Εκπροσωπώ ένα θεσμό και ως Δήμαρχος δεν μπορώ να κάνω κουβέντες στα καφενεία». Ο κ. Τρεπεκλής επιπρόσθετα τόνισε ότι ο Δήμος δεν αναιρεί την προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Μουσείο Τυπογραφίας αλλά «δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι θα κάνουν εκεί. Δεν γνωρίζουμε αν θα γίνουν κι άλλες δράσεις. Θα πάρουν και το πάρκινγκ στη Λαϊκή για παράδειγμα; Κι ο δικός μας ρόλος θα είναι να δεχόμαστε τα σκουπίδια και να κάνουμε τους τροχονόμους για την κίνηση;».
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας υποστήριξε ότι ο Δήμος θα πρέπει να έχει ανταποδοτικά οφέλη και τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι εκείνο που θα αποφασίσει. «Δεν θέλουμε να φύγει ευρώ από την Κέρκυρα αλλά δεν ξεπουλάμε την Κέρκυρα. Λευκή επιταγή για τον τόπο, εγώ δεν δίνω» κατέληξε.
Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης Ευθύνης» Αλέκος Αυλωνίτης τόνισε ότι «καθώς η κοινή γνώμη εκφράζεται από τον θεσμικό της φορέα, το Δημοτικό Συμβούλιο, να έρθουν σε επόμενη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς να κάνουν πλήρη παρουσίαση του έργου, για να γίνει συζήτηση και να πούμε όλοι την άποψή μας».
Ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χάρης Μάστορας τόνισε ότι θέση της παράταξής του είναι να μην δοθεί κανένα μνημείο σε ιδιώτες και υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε της λογικής έργο να ‘ναι κι ότι να ‘ναι. Πρέπει το έργο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού. Δεν θέλουμε τη σημαία της Τράπεζας Πειραιώς στην Ακρόπολη του Νέου Φρουρίου».

Συζήτηση με την συμμετοχή εκπροσώπων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη και την απεξάρτηση, περί της σχεδιαζόμενης νομοθετικής τροποποίησης του Κώδικα Νόμων για τα ναρκωτικά για την αποποινικοποίηση της απλής χρήσης ναρκωτικών ουσιών.


Μετά την τοποθέτηση της κ. Τσελέντη από τη ΔΗΜΟΠ – Ν. Μώρος και του κ. Πέρρου από τον ΕΣΥΝ Κέρκυρας, το Σώμα κατέληξε σε ψήφισμα με το οποίο το Σώμα καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου και να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς (ΕΣΥΝ – εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, Σύλλογοι Γονέων θεραπευτικών κοινοτήτων, εργαζόμενοι στις μονάδες απεξάρτησης, ευρώ μαζικό και νεολαιίστικο κίνημα) στην κατεύθυνση
• Εθνικού Σχεδίου Δράσης με τη δημιουργία Δημόσιου Φορέα που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης.
• Να παρέμβει η πολιτεία ασκώντας πολιτική πρωτογενούς πρόληψης.
• Να στηριχθούν οι δομές πρόληψης και να χρηματοδοτηθούν
• Να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση της κερκυραϊκής κοινωνίας που από το 2007 απαιτεί τη δημιουργία στο νησί μονάδας «στεγνού προγράμματος» θεραπείας εξαρτημένων ατόμων.


Τα υπόλοιπα θέματα
Τέλος ελήφθη απόφαση περί συμμετοχής του Δήμου Κέρκυρας στο Δίκτυο ROM και ορίστηκε εκπρόσωπος ο αντιδήμαρχος Αλ. Πουλής, εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου στο «Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής της Υγείας», εγκρίθηκαν οι όροι του καταστατικού του Δικτύου και ορίστηκε εκπρόσωπος ο αντιδήμαρχος Αλ. Πουλής. Τέλος με την αποχή της Λαϊκής Συσπείρωσης ψηφίστηκαν αναμορφώσεις του Δημοτικού Προϋπολογισμού έτους 2011 και με την αρνητική ψήφο των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης εγκρίθηκε το πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας του Δήμου Κέρκυρας (έγκριση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας).

Επιστροφή