Διαβάστε για τους διαγωνισμούς του Δήμου Κέρκυρας
Διαβάστε για τους διαγωνισμούς του Δήμου Κέρκυρας
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Διαβάστε για τις δημοπρασίες εκμίσθωσης Δήμου Κέρκυρας

Newsletter
*

 
Λιτανεία Αγίου Σπυρίδωνος
 Λιτανεία

Τελείται το Μεγάλο Σάββατο

στις 9:00 π.μ.

ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΛΙΤΑΝΕΙΑΣ

Ι.Ν. ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ (ΑΦΕΤΗΡΙΑ)

Οδός ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ

Οδός ΜΙΧ. ΘΕΟΤΟΚΗ

Οδός ΕΥΓ. ΒΟΥΛΓΑΡΕΩΣ

Οδός ΒΙΚΤ. ΔΟΥΣΜΑΝΗ

Οδός ΑΓ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΑΓ. ΜΙΧΑΗΛ & ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Οδός ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Οδός ΝΙΙΚ. ΘΕΟΤΟΚΗ

ΠΛΑΚΑΔΑ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

Ι.Ν. ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ (ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ)

 

Η λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος το Μεγάλο Σάββατο είναι η αρχαιότερη που γίνεται στο νησί, σε ανάμνηση της σωτηρίας των κατοίκων από μεγάλη σιτοδεία.

 

Στα μέσα του 16ου αι. η Ευρώπη είχε πληγεί από μεγάλη ξηρασία με αποτέλεσμα να καταστραφούν καλλιέργιες και να υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε σιτηρά. Στην Κέρκυρα αποθήκη για σιτάρι δεν υπήρχε και ο λαός άρχισε να πεινάει, διαμορφώνοντας μια δραματική κατάσταση, όμως το Μεγάλο Σάββατο του 1553 μ.Χ. ήρθε η σωτηρία .Ένα πλοίο με φορτίο σιταριού περνούσε στα ανοικτά της Κέρκυρας, με άλλο προορισμό, τότε ο Άγιος Σπυρίδωνας εμφανίστηκε στο όνειρο του καπετάνιου υποδεικνύοντας να ξεφορτώσει το φορτίο του στο λιμάνι της Κέρκυρας. Με το γεγονός αυτό ο πληθυσμός του νησιού σώθηκε.

 

Από τότε κάθε Μ. Σάββατο γίνεται λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος για τη σωτηρία του νησιού. Την περίοδο όμως εκείνη οι Βενετοί, είχαν επιβάλλει απαγόρευση των βραδυνών εκδηλώσεων και έτσι η λιτανεία τελείται μαζί με την περιφορά του Επιταφείου της Μ. Παρασκευής (πρωΐ), μετά σπό σχετικό θέσπισμα.

 

 

Πίσω Επάνω