Διαβάστε για τους διαγωνισμούς του Δήμου Κέρκυρας
Διαβάστε για τους διαγωνισμούς του Δήμου Κέρκυρας
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Διαβάστε για τις δημοπρασίες εκμίσθωσης Δήμου Κέρκυρας

Newsletter
*

 
Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλαιά)
Φιλαρμονική Δ/νση: Νικηφόρου Θεοτόκη 10
Τ.Κ.
49100 Κέρκυρα
Τηλ.: 26610 39289 & 26610 38765
e-mail: info@fek.gr
site: www.fek.gr

 

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας γνωστή στην Κέρκυρα ως “Παλαιά Φιλαρμονική”, ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1840 από εκλεκτά μέλη της κερκυραϊκής κοινωνίας. Η ίδρυσή της εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα ίδρυσης λεσχών και εταιρειών που ανθούσε τότε στην Ευρώπη και που οι Κερκυραίοι γνώριζαν καλά, χάρις στη φοίτησή τους σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

 

Αφορμή για την ίδρυσή της φαίνεται ότι έδωσε η απόφαση της Αγγλικής Διοίκησης να παύσει η αγγλική στρατιωτική μπάντα, να συνοδεύει τις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου του νησιού. Όπως επισημαίνει ο πρώτος πρόεδρος της Εταιρείας, Πέτρος Κουαρτάνος σε επιστολή του το 1840, επρόκειτο για “μίαν αστικήν μουσικήν ήτις θα προσδώσει αίγλην εις τας ιεράς θρησκευτικάς τελετάς ως και μεγίστην αξιοπρέπειαν εις την φιλτάτην πατρίδα, αποσκοπούσα, τον εξευγενισμόν των ηθών των τέκνων της…..”.

 

Στον ενάμιση και πλέον αιώνα της ζωής της η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας υπηρέτησε με πίστη και εξαιρετική επιτυχία και τους τρεις αρχικούς της σκοπούς. Συνδέθηκε απόλυτα με τον εορτασμό των θρησκευτικών και αργότερα εθνικών τελετών, ενώ πρόσφερε πάντοτε δωρεάν επιμελή εκπαίδευση στη θεία τέχνη της μουσικής στην κερκυραϊκή νεότητα. Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας ευτύχησε από της ιδρύσεώς της, να έχει διδάσκαλο τον μουσουργό Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο, το συνθέτη του Εθνικού Ύμνου, ο οποίος κυριολεκτικά αφιέρωσε τη ζωή του στη διδασκαλία της μουσικής και υπήρξε μέχρι το θάνατό του το 1872 η ψυχή του ιδρύματος, ενώ έφερε τον τίτλο του “Ισοβίου Προέδρου και Διευθυντή της Μουσικής”. Η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας απέδωσε πρώτη τον Εθνικό Ύμνο και παιάνισε το 1896 στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο των Αθηνών τον “Ολυμπιακό Ύμνο” του Κερκυραίου συνθέτη Σπύρου Σαμάρα.

 

Γνωστοί εκλεκτοί Κερκυραίοι διετέλεσαν Πρόεδροι της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας. Ανάμεσά τους ονόματα όπως: Ανδρέας Μουστοξύδης, Πέτρος Βράιλας-Αρμένης και Άγγελος Γιαλλινάς. Σήμερα το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας αποτελείται από μπάντα 150 μουσικών, μπαντίνα 90 μουσικών και ορχήστρα ελαφράς μουσικής και τζαζ 40 μουσικών. Έχει λάβει μέρος δίνοντας συναυλίες σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το εξωτερικό (Δανία, Η.Π.Α., Κύπρο, Σερβία, Ιταλία, Ρωσία). Τροφοδοτεί με μουσικούς την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Ελληνική Ραδιοφωνία, τις Στρατιωτικές Μπάντες και συγκροτήματα μουσικής σε όλη την Ελλάδα.

 

Πίσω Επάνω