Κορωνοϊος Σχεδιάζουμε και προετοιμαζόμαστε
Κέρκυρα, 25/03/2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού &Αθλητισμού
Γραφείο Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου για τις νησίδες Βίδο & Λαζαρέτο και Εθελοντισμό
Δ/νση: Πλατ.Μιχ.Θεοτόκη 491 00 Κέρκυρα
Τηλ: 2661027955
Ηλεκτρ.ταχ: ethelontismos@corfu.gov.gr

Πολλοί μαζί και από λίγο ο καθένας !
Μέτρα στήριξης των συμπολιτών μας και μέτρα υποστήριξης των Κρατικών και Δημοτικών δομών για την περίοδο της κρίσης με τον SARS - CοV- 2

Στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε και με δεδομένο ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα, θα «μένουμε σπίτι» ως το κύριο όπλο απέναντι στην εξάπλωση του ιού, οφείλουμε σαν Δήμος και σαν κοινωνία :
Να συμβάλλουμε στην δημιουργία των συνθηκών που θα διευκολύνουν και θα κάνουν πιο άνετη την παραμονή στο σπίτι,
Να δημιουργήσουμε στους συμπολίτες μας, το αίσθημα της φροντίδας και της ασφάλειας . Ο Δήμος να γίνει η ασπίδα προστασίας για όλους μας!
Να λειτουργούμε συντεταγμένα, συνεργατικά και συντονισμένα , τηρώντας τους κοινούς κανόνες ορίζονται από τις θεσμικά υπεύθυνες διοικητικές και επιστημονικές δομές.
Να αποφύγουμε τις υπερβολές και τον πανικό.
Να δημιουργήσουμε μικρές καραντίνες όπου είναι αναγκαίο
Να σχεδιάζουμε και να ενεργούμε συλλογικά τόσο σε επίπεδο πολιτικής ευθύνης όσο και σε επίπεδο υπηρεσιακών δομών.
Επίσης, οφείλουμε να κινηθούμε σε τρεις βασικούς άξονες :
 Ενημέρωση των δημοτών για τα μέτρα προφύλαξης και διευκόλυνσής τους, σχετικά με τις οδηγίες των επιστημονικών ομάδων, και την λειτουργία των ομάδων τηλεφωνικής και διαδικτυακής στήριξης και πληροφόρησης.
Σχεδιασμός και προετοιμασία για να αντέξουμε κατά τη διάρκεια της κρίσης, με την ενεργοποίηση και διαθεσιμότητα του υπηρεσιακού δυναμικού σε συνθήκες ασφάλειας και την δημιουργία προϋποθέσεων για την υποστήριξη αυτών των δομών.
Σχεδιασμός ενεργειών για την επόμενη μέρα, μετά την κρίση.
 Η τωρινή κατάσταση είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετά.
Χρειαζόμαστε συνεργασία, υπομονή και αντοχή.
Οι κρατικές και δημοτικές δομές είναι πιθανό ότι θα χρειαστούν υποστήριξη και από τους δημότες στην διάρκεια της κρίσης.
Η υποστήριξη αυτή για να έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι συντονισμένη και όσοι συμμετέχουν να είναι συνειδητά πειθαρχημένοι. Έτσι μόνο θα αντέξουμε, αν συνεργαστούμε πολλοί μαζί και από λίγο ο καθένας!
Σύμφωνα με τις πιο πάνω σκέψεις και επισημάνσεις :

  • Προχωράμε στη συγκρότηση ομάδων εθελοντών, ώστε να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις Κρατικές και Δημοτικές δομές εφόσον παραστεί ανάγκη.
  •  Απευθύνουμε κάλεσμα στους φορείς, στους συλλόγους, στα σωματεία, στις ομάδες και στους μεμονωμένους συμπολίτες μας , να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον και την δυνατότητα συμμετοχής τους, ώστε να δημιουργήσουμε το εφεδρικό πλάνο βοήθειας.
Η έγκαιρη επικοινωνία και η οργάνωση των ενδιαφερόμενων ομάδων και μεμονωμένων ατόμων, θα μας δώσει τον χρόνο για να τους ενημερώσουμε, να τους εκπαιδεύσουμε και να τους προμηθεύσουμε με όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα συμβάλλουν στην υγεία όλων των συμπολιτών μας, περιορίζοντας ταυτόχρονα στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και την διασπορά του ιού.

Οι εθελοντικές ομάδες και οι εθελοντές μπορούν να επικοινωνούν για να ενημερώνονται και να συμπληρώνουν το ανάλογο έντυπο :

Στην ιστοσελίδα του Δήμου, στην ενότητα Εθελοντισμός : https://www.corfu.gr/web/guest/valunteer

Στα τηλέφωνα :

  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 2661028268
 Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων : 2661027955

Στα mail:
  Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων : ethelontismos@corfu.gov.gr
  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: depcorfu@redcross.gr

Στα γραφεία :
   Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων : Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού: Γραφείο Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου για τον Εθελοντισμό
   Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός:Ξεν. Στρατηγου 2, Πλατεια Νέου Φρουρίου, έναντι ΟΑΕΔ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει ήδη αναλάβει την γραμμή επικοινωνίας με τις εθελοντικές ομάδες και τους εθελοντές και σύντομα θα ξεκινήσει την επικοινωνία.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετά την συλλογή των πρώτων στοιχείων θα υπάρξει πρόσκληση για ενημέρωση , εκπαίδευση και παροχή όλων των αναγκαίων μέτρων.
Οφείλουμε να τονίσουμε ότι όλες οι προσπάθειες θα συντονίζονται από την Κοινωνική Προστασία και Πολιτική Προστασία των Δήμων.

Οφείλω να ευχαριστήσω: την πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την Κα Μαρία Δημουλά για την άμεση ανταπόκριση και την συνολική βοήθεια της.
Επίσης, ευχαριστώ τους φίλους : Κώστα Καραμπάτσο, Περιφερειακό έφορο Προσκόπων Κέρκυρας,
Γιώργο Δαφνή, πρόεδρο του Τοπικού Συστήματος Ελληνικού Οδηγισμού στην Κέρκυρα ,
Ανδρέα Κορίκη υπεύθυνο επιχειρήσεων της ΕΟΔ (Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Κέρκυρας)
και τους πολλούς μεμονωμμένους εθελοντές, οι οποίοι με το πάθος τους, την εμπειρία τους και τις ιδέες τους, μας έδωσαν έμπνευση, δύναμη και τεχνογνωσία για την δημιουργία τέτοιων δομών.

Με εντολή Δημάρχου
Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος

Σπυρίδων Νεράντζης
Προβολή άρθρου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού &Αθλητισμού
Γραφείο Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου για τις νησίδες Βίδο & Λαζαρέτο και Εθελοντισμό
Δ/νση: Πλατ.Μιχ.Θεοτόκη 491 00 Κέρκυρα
Τηλ: 2661027955
Ηλεκτρ.ταχ: ethelontismos@corfu.gov.gr
Κέρκυρα 05/04/ 2020


Κάλεσμα

Πολλοί μαζί και από λίγο ο καθένας & για το απόθεμα σε μάσκες!


Σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, με το ενδεχόμενο ότι θα μείνουμε σπίτι για αρκετό καιρό ακόμη και με την ανησυχία ότι μπορεί τα αποθέματα από τις μάσκες προσώπου να μην είναι αρκετά , οφείλουμε να οργανωθούμε και να προετοιμαστούμε όσο μπορούμε καλύτερα.
Με πρωτοβουλία της φίλης Φιλένης Λοράνδου, η Ελισάβετ Αναγνωστάκου μετάφρασε οδηγίες από τον Οργανισμό UnityPoint Health των ΗΠΑ (δίκτυο νοσοκομείων και κλινικών) για το ράψιμο υφασμάτινων μασκών τύπου «Olson». Οι μάσκες αυτές είναι για προσωπική καθημερινή χρήση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαταστήσουν τις ειδικές νοσοκομειακές.
Το δεύτερο βήμα έγινε από τις συμπολίτισσες Ελένη Κάντζου και Λιλή Πανδή, οι οποίες έραψαν τις πρώτες 55 μάσκες.
Το τρίτο βήμα έγινε από την πρόθεση του φίλου Στρατή Ανδρεάδη από την εταιρεία Salty Bag, να προσφέρει σε φορείς που χρειάζονται μάσκες προσώπου, τις οποίες θα κατασκευάζει στην εταιρεία του. Και το τέταρτο βήμα έγινε από την Λίζα Αλεξάκη και το Λύκειο Ελληνίδων, κάνοντας προσφορά το ράψιμο σε όσες μάσκες χρειαστεί.
Όταν έχουν γίνει τα τέσσερα πρώτα σημαντικά βήματα, τότε η εκκίνηση έχει δοθεί ήδη.
Όταν οι εθελοντές προσφέρονται, προτείνουν και θέλουν συνεργασία, τότε το τμήμα εθελοντισμού όχι μόνον τους αγκαλιάζει αλλά οφείλει να συνδράμει και σε αυτήν την τόσο σημαντική προσφορά των συμπολιτών μας.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να συνδράμουν σε ότι μπορούν από τα παρακάτω :

1. Υφάσματα βαμβακερά, πυκνής ύφανσης, λευκά και ανοιχτόχρωμα ή δυνατόν.Μεταχειρισμένα σεντόνια είναι κατάλληλα.
2. Λάστιχο λεπτό του μέτρου, πλακέ ή στρογγυλό
3. Και βέβαια είναι ευπρόσδεκτοι οι συμπολίτες και οι συμπολίτισσες μας που διαθέτουν ραπτομηχανή και δυνατότητα να ράψουν.Να σημειώσουμε ότι οι μάσκες μπορούν να τους δοθούν και κομμένες έτοιμες προς ραφή, μαζί με ένα δείγμα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ελένη Κάντζου και την Λιλή Πανδή για την συμμετοχή και την προσφορά τους. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την Φιλένη, την Ελισάβετ, τον Στρατή και την Λίζα για τις πρωτοβουλίες τους και για την συνεχή συνεργασία μας και προσφορά τους, όλα αυτά τα χρόνια με την εθελοντική ομάδα Όλοι μαζί για την Κέρκυρα. Πάντα ήταν δίπλα μας σε κάθε κάλεσμα μας, αλλά χαιρόμαστε περισσότερο που πλέον δεν χρειάζεται ούτε καν κάλεσμα, προτείνουν και οργανώνουν οι ίδιοι. Τους ευχαριστώ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας :
Φιλένη Λοράνδρου 6936790999
Σπύρος Νεράντζης 6936691321


Με εντολή Δημάρχου
Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος
Σπυρίδων Νεράντζης

Τμήμα Εθελοντισμού Δήμου
Ταχ. Διεύθυνση : Πλατεία Μιχαήλ Θεοτόκη ( San Giacomo)
Τηλ. 2661027955Θέλεις να γίνεις εθελοντής;