ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Διαβάστε για τις δημοπρασίες εκμίσθωσης Δήμου Κέρκυρας

Newsletter
*

 
Αρχαιολογικοί Χώροι
Η αρχαία πόλη της Κέρκυρας (Παλαιόπολη) αναπτύχθηκε στα αρχαϊκά χρόνια, μεταξύ δύο φυσικών λιμανιών,του λιμανιού του Αλκίνοου και του Υλλαικού λιμένα (λίμνη Χαλκιόπουλου). Οι αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται διάσπαρτοι στον μυχο της χερσονήσου του Κανονιού, αλλά και σε όλη τη χερσόνησο, που αποτελεί σήμερα προάστιο της σύγχρονης πόλης. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ιερά άλση, ερείπια ναών, σπίτια, εργαστήρια, λουτρά, τη δημόσια αγορά,καρνάγια, έργα τέχνης, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και λατρείας.

ΠΑΛΑIOΠΟΛΗ 600 π.Χ.

 

Είναι ταφικό μνημείο για τον Μενεκράτη (πρόξενος της Κέρκυρας στην Οιανθεια, πόλη κοντά στο σημερινό Γαλαξύδι) , με κυκλική αρατή λιθαδομή και κωνική στέγη (600 π.Χ.). Ανακαλύφθηκε το 1843 μ.Χ. όταν έγιναν εργασίες οδοποιΐας στην οδό Κύπρου. Σώζεται Αρχαϊκή επιγραφή 10 στίχων η οποία είναι από τις αρχαιότερες Ελληνικές επιγραφές.

 

590 - 580 π.Χ.

 

Ο Ναός Αρτέμιδος Γοργούς, από τους πρωιμότερους ολόλιθους δωρικούς ναούς με δεκαεπτά υποστηλώματα κατά μήκος σε κάθε μακριά πλευρά και έξι σε κάθε στενή. Ο Ναός με τον καλοδιατηρημένο, τεράστια βωμό (insitnu), χτΙστηκε το 590-580 π.Χ. από πορώδεις ασβεστόλιθους. Η εντυπωσιακή παράσταση του ανάγλυφου αετώματος της Δυτικής όψης βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ανακαλύφθηκε το 1822 μ.Χ. από τον Άγγλο αξιωματικό Ουΐτμορ.

 

Καρδάκιο

 

5ος αιώνα μ.Χ.

 

Η Βασιλική πεντάκλιτη της Παλαιόπολης, οικοδομήθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. από τον επίσκοπο Ιοβιανό πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού ωδείου. Στην είσοδο της σώζονται δύο ραβδωτές κολώνες Κορινθιακού ρυθμού.Τον 6ο αιώνα μ.Χ. καταστράφηκε από τους Γότθους, τον 11ο μ.Χ. από τους Νορμανδούς και το 1537 (Τούρκοι) και στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξανακτίστηκε τον 11ο αι. ως τρίκλιτη με νάρθηκα και το 1680 από τον κρητικό μοναχό Αρσένιο Καλούδη. Τo 1968 περισυλλέχθηκαν και αποθηκεύτηκαν στο Μουσείο Παλαιών Ανακτόρων όλα τα τεμάχια των παλαιοχριστιανικών αρχιτεκτονικών μελών, θωρακίων, κιονίσκων, επικράνων κ.τ.λ. Το 1960 και 1969 έγιναν εργασίες συντήρησης ψηφιδωτών.

Αρχαϊκών χρόνων ταφικοί περίβολοι σχήματος Π, τοποθετημένοι στα αριστερά δρόμου που περνούσε μπροστά από το μνημείο του Μενεκράτη. Στον δρόμο, που κατέληγε σε μία από τις πύλες της αρχαίας πόλης, ευρίσκονται και αρκετά άλλα ταφικά μνημεία της αρχαίας Νεκρόπολης.

 

Εκκλησία

 

18ου αι.μ.Χ.

 

Ένας από τους πύργους του οχυρωματικού περιβόλου του λιμανιού της αρχαίας πόλης, γνωστού ως «Λιμάνι Αλκινόου». Ανακαλύφθηκε στα θεμέλια της εκκλησίας του Αγ. Αθανασίου, κατασκευής του 18ου αιώνα.

Περίβολος αρχαϊκών και κλασσικών χρόνων και προσκτίσματα ιερού, ταυτιζόμενου με το ιερό της Ηρας της Ακραίας.

 

3ος - 1ος αιών π.Χ

 

Διαφόρων περιόδων ευρήματα, Ελληνιστικών χρόνων (3ος-1ος αιώνας π.Χ.) τμήμα του Νεωρίου του λιμανιού της αρχαίας πόλης, Κλασσικών χρόνων (4ος αιώνας π.Χ.) τμήματα κτιρίων και Ρωμαϊκών χρόνων (1ος - 2ος αιώνας μ.Χ.) τμήμα πλακόστρωτου από το Ρωμαϊκό Forum.

 

3ου - 4ου αιώνα μ.Χ

 

Ερείπια Ρωμαϊκών λουτρών 3ου-4ου αιώνα μ.Χ. και τμήμα θεμελίωσης προγενέστερων κατασκευών.

Λουτρά

 

 

500 π.Χ

 

Υστεροαρχαϊκός (περί το 500 π.Χ) ναός δωρικού ρυθμού, με έντεκα μονολιθικά υποστυλώματα κατά μήκος της κάθε μακρυάς πλευράς και έξι σε κάθε στενή πλευρά. Ο Ναός είναι αφιερωμένος σε αταύτιστη θεότητα.

 

5 - 4ος αιων. π.Χ.

 

Ένας από τους πύργους του οχυρωματικού περιβόλου της αρχαίας πόλης (5ος - 4ος αι. π.Χ.), που διασώθηκε επειδή ενσωματώθηκε αργότερα στον Ναό της Παναγίας της Νερατζίχας.

Τμήμα λιμενικών εγκαταστάσεων του «Υλλαϊκού» λιμανιού της αρχαίας πόλης, που χρησίμευε ως χώρος ανέλκυσης πλοίων κατά τη χειμερινή περίοδο.
Πως να έρθετε στην Κέρκυρα

Χρήσιμα Τηλέφωνα