ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Διαβάστε για τις δημοπρασίες εκμίσθωσης Δήμου Κέρκυρας

Newsletter
*

 
Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας
ΑναγνωστήριοΔνση : Καποδιστρίου 120
Τ.Κ.
49100 Κέρκυρα
Τηλ.: 26610 39528
Fax : 26610 22277

 

Η Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας ιδρύθηκε το 1836 - είναι το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της νεώτερης Ελλάδας- στο πρότυπο της ομώνυμης εταιρείας της Γενεύης, της οποίας μέλη ήταν ο Καποδίστριας, ο Κάλβος και πολλοί άλλοι Επτανήσιοι. Οι θεμελιωτές της Εταιρείας ήταν απόφοιτοι γαλλικών, κυρίως, πανεπιστημίων εκδιωχθέντες από την Ιταλία ως καρμπονάροι.

Βασικός σκοπός της Εταιρείας ήταν να προμηθεύεται από τη Δυτική Ευρώπη, κυρίως από τη Γαλλία, Αγγλία και την Ιταλία, εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία για να φέρει τα μέλη σ' επαφή με την πνευματική, επιστημονική και πολιτική κίνηση της Δυτικής Ευρώπης.

 

Πρώτος Πρόεδρος της Εταιρίας χρημάτισε ο Πέτρος Βράιλας-Αρμένης, αργότερα επιφανής φιλόσοφος, πολιτικός και διπλωμάτης. Ο Βράιλας - Αρμένης στάθηκε για πολλά χρόνια το δημιουργικό πνεύμα και η ψυχή της Αναγνωστικής Εταιρίας.

 

Τον Πέτρο Βράιλα - Αρμένη διαδέχθηκαν κερκυραίοι ξεχωριστοί για την πνευματική, πολιτική και κοινωνική τους δράση, επιφανείς γιατροί, συγγραφείς, πολιτικοί και ιεράρχες.

 

Στα πρώτα χρόνια της η Εταιρία ταυτίστηκε με το φιλελεύθερο και απελευθερωτικό κύμα που είχε απλωθεί στη Δυτική Ευρώπη. Έτσι η Αναγνωστική Εταιρία στάθηκε πρωτοπόρος ή συμπαραστάτης σε εθνικές και πολιτικές διεκδικήσεις των επτανησίων όπως η καθιέρωση της ελευθεροτυπίας και η επιβολή της ελληνικής ως επίσημης γλώσσας του "Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων". Ουσιαστικά βρέθηκε στο προσκήνιο του γενικότερου κινήματος που κατέληξε στην Ένωση της Επτανήσου με την αρχαίο κορμό της Ελλάδος.

 

Μέλη της Εταιρείας, από τα πρώτα χρόνια εκλέγονται Επτανήσιοι και ξένοι που ξεχωρίζουν στον κόσμο του πνεύματος. Έτσι στα πρώτα 100 χρόνια της έγιναν μέλη, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης της Ενώσεως Αθανάσιος Πολίτης, ο Άγγελος Κογιεβίνας, ο Βιάρος και Αυγουστίνος Καποδίστριας, ο Ανδρέας Κάλβος, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Ιάκωβος Πολυλάς, ο Γεράσιμος Μαρκοράς, ο Γεώργιος Θεοτόκης, ο Νικόλαος Τομαζαίος, ο Νικόλαος Μάντζαρος, ο Σπύρος Σαμάρας, ο Λορέντζος Μαβίλης -γραμματέας της εταιρίας μέχρι τον ηρωικό του θάνατο στο Δρίσκο-ο Ντίνος Θεοτόκης, ο Άγγελος Γιαλινάς, ο Μητροπολίτης Κερκύρας και μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης αθηναγόρας και άλλες σημαντικές προσωπικότητες.

 

Η Αναγνωστική Εταιρεία εκτός από τη γενική βιβλιοθήκη -50.000 τόμων περίπου- που λειτουργεί και ως Αναγνωστήριο, διαθέτει την ανεκτίμητη ειδικευμένη Ιονική Βιβλιοθήκη -7.000 τόμων- μοναδική στο είδος της, συλλογές έργων ζωγραφικής, παλιούς χάρτες και χαρακτικά, παλιά έντυπα, φυλλάδια, μονόφυλλα, εφημερίδες και φωτογραφίες. Για όλα αυτά γίνεται ταξινόμηση καταλογογράφηση και αυτοματοποίηση των καταλόγων.

 

 

Η Εταιρεία οργανώνει ή στεγάζει ατομικές, ομαδικές ή αναδρομικές εκθέσεις καλλιτεχνών, διαλέξεις, σεμινάρια και επιστημονικά συνέδρια. Εκδίδει επίσης ετήσιο Δελτίο με ανέκδοτες μελέτες σε επτανησιακά και κυρίως κερκυραϊκά θέματα.

Η εταιρία δραστηριοποιείται στον κόσμο της μουσικής και οργανώνει κυρίως συναυλίες μουσικής δωματίου, ιδιωτικές και δημόσιες μουσικές εκτελέσεις στο κτίριό της, σε εκκλησίες και σε χαρακτηριστικές γωνιές της παλιάς Κέρκυρας.

 

Η Αναγνωστική διατηρεί παγίως επαφές με ελληνικά και ξένα Επιστημονικά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια, όπως η αρχαιολογική σχολή του Λουβαίν, το Πανεπιστήμιο της Πίζας, το Ατενέο της Βενετίας, η Ποντανιάνα της Νάπολης και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα. Από το 1978 η Αναγνωστική εταιρία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων και Ιδρυμάτων "Europa Nostra" που εργάζεται για την προστασία και τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των χωρών της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας αναστήλωσε το σπίτι και την εκκλησία του πρώτου Έλληνα Εθνικού Ευεργέτη του Θωμά Φλαγγίνη. Αναπαλαίωσε τις προσόψεις και ανακατασκεύασε τη στέγη του ιστορικού της κτιρίου ενώ παρακολουθεί, μελετά και εισηγείται θέματα Κερκυραϊκού ενδιαφέροντος. Παράλληλα έχει τοποθετήσει σειρά αναθηματικών πλακών σε προσόψεις κτιρίων στην πόλη της Κέρκυρας όπου έζησαν και δημιούργησαν Ιστορικές προσωπικότητες.

 

 

Πίσω Επάνω

Πως να έρθετε στην Κέρκυρα

Χρήσιμα Τηλέφωνα