ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Διαβάστε για τις δημοπρασίες εκμίσθωσης Δήμου Κέρκυρας


 
Ανάκτορα

ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΜΙΧΑΗΛ & ΓΕΩΡΓΙΟΥ( 1824 μ.Χ.)

 

ΑνάκτοροΔ/νση :Κάτω Πλατεία. Ανάκτορα Μιχαήλ & Γεωργίου
Τ.Κ.
49100 Κέρκυρα
Τηλ. Μουσείου : 26610 30443 & 26610 20193

 

 

Το Ανάκτορο Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου χτίστηκε το 1819-1924 μ.Χ. επί του Άγγλου Αρμοστή Θωμά Μαιτλαντ, από το αρχτέκτωνα G. Whitmore. Το σπουδαιότερο μνημείο της Αγγλο κρατίας, από τα πρώτα νεοκλασσικού ρυθμού έργα στην Ελλάδα. Κτισμένο από πέτρα Μάλτας.

 

Η ονομασία "Ανάκτορο Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου" δόθηκε γιατί εκτός από γραφεία και κατοικία των Άγγλων Αρμοστών, ήταν η έδρα του ομώνυμου τάγματος. Η όψη του κοσμείται με δωρική κιονοστοιχία, που διακόπτεται από δύο μεγαλοπρεπείς πύλες μορφής θριαμβευτικού τόξου και καμπυλώνεται στα άκρα της (οριοθετώντας το βόρειο άκρο της Σπιανάδας). Το γεισο της προσοψης κοσμειται με την πλωρη ενος πετρινου καραβιου που συμβολιζει την Κερκυρα. Παλιοτερα στη θεση αυτη ηταν τοποθετημενο γυναικειο αγαλμα που απεικονιζε τη Βρετανικη Αυτοκρατορια. Το κτιριο επιστεφεται με τα επτα εμβληματα των Ιονιων Νησων. Στο εσωτερικό οι τοίχοι και οι οροφές των κυρίων αιθουσών έχουν πλούσιο διάκοσμο ανάγλυφο και ζωγραφικό.

 Εως την ενωση των Επτανησων με την Ελλαδα το 1864 το ανακτορο στεγαζε τη Γερουσια και την Ιονιο Βουλη. Μετα το 1864 λειτουργησε ως θερινη κατοικια των βασιλεων,ενω για μερικα χρονια στεγασε και την αρχαιολογικη συλλογη της Κερκυρας. Και σήμερα στεγάζει το μουσείο Ασιατικής Τέχνης και την Δημοτική Πινακοθήκη.

 

ΜΟΝΡΕΠΟ - ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ ( 1831 μ.Χ. )

 

Μον ΡεπόΔ/νση: Μον Ρεπό
Τ.Κ.:. 49100 Κέρκυρα
Τηλ. Μουσείου: 26610 41369
Fax: 2661041367

 

Βρίσκεται μέσα στο πάρκο του Μον Ρεπό, που έχει 258 στρέμματα έκταση σε ένα εξωτικό κατάφυτο τοπίο από αιωνόβια δέντρα.

 

Την νεοκλασσική έπαυλη αυτή έχτισε το 1831μ.Χ. ο Άγγλος αρμοστής Adams για θερινή κατοικία, κυρίως για την κερκυραία σύζηγό του ( το γένος Παλατιανού), με αρχιτέκτονα τον κερκυραίο Ιωάννη Χρόνη. Εχει στεγάσει για λίγο επί Αγγλοκρατίας και το Ιεροσπουδαστήριο.

 

Μετά την ένωση με την Ελλάδα ( 1864 μ.Χ.) χρησιμοποιήθηκε ως θερινό Βασιλικό Ανάκτορο. Στην Κατοχή (1940-44) ήταν για τον Ιταλό πολιτικό διοικητή των Ιονίων νησιών Παρίνι θέρετρο. Σήμερα είναι επισκέψιμο για το κοινό ενώ η έπαυλη έχει μετατραπεί πρόσφατα σε μουσείο.

Πως να έρθετε στην Κέρκυρα

Χρήσιμα Τηλέφωνα